Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Meidoorn

De meidoorn is een geslacht uit de rozenfamilie en word ook wel steendoorn of haagdoorn genoemd. Het geslacht omvat honderden soorten, echter kun je de struik verdelen in twee soorten namelijk de éénstijlige meidoorn en de tweestijlige meidoorn. De meidoorn komt van nature in Noord-Afrika, Azië, Noord Amerika en Europa voor. Het hout is vrij zacht en fijn van structuur, het leent zich goed voor houtbewerking. Vroeger werd de meidoornhaag gebruikt als natuurlijke afscheiding voor het vee, in sommige delen van Nederland gebeurt dit nog steeds.

De éénstijlige meidoorn

De éénstijlige meidoorn komt in de Benelux het meest voor en is de ideale haagplant maar kan ook gebruikt als kleine meidoorn boom. De meidoorn is op zijn mooist, de naam zegt het al, in de maand mei. De struik komt in Nederland zowel in het wild voort als aangeplant. De meidoorn is een algemene verschijning langs beken en rivieren, in heggen rond boerenerven en op open plekken in loofbossen.

De tweestijlige meidoorn

De tweestijlige meidoorn is wat zeldzamer en wordt vaak gebruikt als laan- of straatboom of komt voor als meerstammige heester. Deze struik lijkt sprekend op de éénstijlige meidoorn al bloeien ze wat eerder in het jaar en blijven wat kleiner. Het grote verschil zit hem inderdaad in de stijlen, één bij de éénstijlige en twee bij de tweestijlige meidoorn. De standplaats en het waterverbruik van beide struiken is nagenoeg hetzelfde.

Meidoorn snoeien tot een compact geheel

Normaal gesproken kun je de meidoorn het beste twee maal per jaar snoeien of scheren. Dit de eerste keer van het jaar in juni en vervolgens nogmaals in september voor een compact resultaat. De meidoorn is een snelle groeier en stelt niet veel eisen aan de vochtigheid van de bodem. De meidoorn blad en zijn stekelige takken zorgen voor een ondoordringbaarheid die vele dieren erg waarderen. Kleine zoogdieren, insecten en vele vogelsoorten vinden een veilig onderkomen in de meidoornhaag. Het is een ideale struik om in te nestelen, voedsel te vergaren en te schuilen voor roofvogels.

Een meidoorn kopen? Enkele kleine tips;

De meidoorn is een boom, struik of haag waarvan je zowel in het voorjaar als in het najaar kunt genieten. In mei geniet je van de stralend witte bloesem en vanaf september zit de meidoorn vol met rode besjes. De meidoornhaag is prachtig wanneer je het combineert met andere haagsoorten. Het contrast tussen de groeiwijze en verschillende bladstructuren maken de haag een aantrekkelijke blikvanger in de tuin. Een meidoorn kopen doe je hier op Kwekerijonline.nl!