Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Meidoorn

De meidoorn is een geslacht uit de rozenfamilie en word ook wel steendoorn of haagdoorn genoemd. Het geslacht omvat honderden soorten. De meidoorn is echter te verdelen in twee hoofdsoorten: de éénstijlige meidoorn en de tweestijlige meidoorn. De meidoorn komt van nature in Noord-Afrika, Azië, Noord Amerika en Europa voor. Het hout is vrij zacht en fijn van structuur en leent zich goed voor houtbewerking. Bovendien is de meidoorn een echte haagplant en wordt de meidoornhaag vaak gebruikt als afscheiding in bijvoorbeeld tuinen en weilanden.

Meidoorn van Kwekerij Online

Meidoorn kopen

Bij Kwekerij Online vindt u twee meidoorn soorten, namelijk: eenstijlige en tweestijlige meidoorn, ook wel bekend als de eenstijlige monogyna en de tweestijlige laevigata. Beide meidoorn soorten zijn zeer geschikt als meidoornhaag, waardoor u geniet van een zeer robuuste en stoere haagsoort in uw voor- of achtertuin. Een meidoorn kopen bij Kwekerij Online doet u zeer eenvoudig en snel via onze webshop. Dankzij onze jarenlange ervaring als kwekerij van onder andere vaste planten, klimplanten, heesters en haagplanten, bent u verzekerd van een meidoorn die onder ideale omstandigheden is gekweekt. Bovendien voorzien we u graag van deskundig en persoonlijk advies met betrekking tot het onderhouden en snoeien van uw meidoornhaag. Door onze expertise in het kweken van haagplanten, zoals de meidoorn, bent u verzekerd van een hoogwaardige en vooral gezonde meidoorn die jarenlang meegaat. Ook bepaalt u zelf op welke hoogte u de meidoorn wilt ontvangen bij Kwekerij Online.

Heeft u vragen over het kopen van meidoorn of heeft u deskundig advies nodig voor het creëren van de ideale meidoornhaag? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. We helpen u graag verder en beantwoorden als uw vragen.

06 - 127 978 67 info@kwekerijonline.nl

Meidoorn soorten

Zoals eerder genoemd, is de meidoorn een geslacht uit de rozenfamilie. Dit zie je terug door de doornen aan de takken van een meidoorn. De meidoorn is te onderscheiden in twee soorten, namelijk: de eenstijlige en tweestijlige meidoorn. De twee meidoorn soorten verschillen van elkaar wat betreft het aantal stijlen dat uit de stamper groeit. De eenstijlige meidoorn kent één stijl, terwijl de tweestijlige meidoorn twee of zelfs meer stijlen kent. Toch is het soms lastig om beide soorten te onderscheiden. In dat geval biedt het analyseren van de bladeren en takken uitkomst. De bladeren van een eenstijlige meidoorn zijn driehoekig en diep ingesneden. De bladeren van de tweestijlige meidoorn zijn daarentegen ruitvormig en minder diep uitgesneden. Bovendien zijn de takken van een tweestijlige meidoorn voorzien van minder doornen dan de takken van een eenstijlige meidoorn. De eenstijlige meidoorn werd vroeger dan ook veel gebruik als natuurlijke afscheiding voor vee omdat zij geen doornige planten eten. Voor beide meidoorn soorten geldt dat ze hun bladeren verliezen in de winter.

Eenstijlige meidoorn

De éénstijlige meidoorn komt voornamelijk voor in de Benelux en is de ideale haagplant, maar kan ook gebruikt als kleine meidoorn boom. De meidoorn is op zijn mooist, zoals de naam al aangeeft, in de maand mei. De struik komt in Nederland zowel voor in het wild als aangeplant. Zo is de meidoorn een welbekende verschijning langs beken en rivieren, in heggen rond boerenerven en op open plekken in loofbossen.

Eenstijlige meidoorn

Tweestijlige meidoorn

De tweestijlige meidoorn is wat zeldzamer en wordt vaak gebruikt als laan- of straatboom of komt voor als meerstammige heester. Deze struik lijkt sprekend op de éénstijlige meidoorn al bloeien ze ongeveer 2 weken eerder in het jaar en blijven wat kleiner. Het grote verschil zit hem in de stijlen: één bij de éénstijlige en twee of meer bij de tweestijlige meidoorn. De standplaats en het waterverbruik van beide struiken is nagenoeg hetzelfde. De ideale standplaats van de meidoorn is in de halfschaduw en in matig droge tot vochthoudende grond.

Tweestijlige meidoorn

Ideaal als meidoornhaag

De meidoorn is een van de populairste haagplanten, waardoor je de meidoorn haag vaak terug ziet komen in voor- en achtertuinen. Een groot voordeel van de meidoorn is het feit dat deze haagplant vrij onderhoudsarm is. Om een strakke en nette meidoorn haag te behouden, is het echter wel belangrijk om de haag regelmatig te snoeien. Op die manier behoudt u de vorm van de haag. De meidoorn groeit echter vrij woekerend, waardoor het lastig blijft om een hele strakke haag te creëren en behouden. Voordeel hiervan is dat een meidoornhaag zeer dicht is, waardoor hij zorgt voor veel privacy. Een meidoornhaag in combinatie met een heester, zoals de rhododendron, hortensia, of rozen zorgt voor een kleurrijke en robuuste uitstraling van uw tuin.

Meidoorn planten

Voor het planten van uw nieuwe meidoorn met kluit zijn de maanden oktober t/m april het meest geschikt. Het planten van de meidoorn is vrij eenvoudig. Nadat u een gat in de grond hebt gegraven, plaatst u de kluit direct in de grond. Vervolgens is het belangrijk om het gat goed op te vullen, aan te drukken en vochtig te maken. Bovendien raden we u aan om handschoenen te dragen tijdens het planten van de meidoorn, aangezien deze voorzien is van doornige takken.

Wilt u een meidoornhaag planten? Zorg er in dat geval voor dat u per meter ongeveer 2 meidoorns plant. Door de warrige en willekeurige groei van de meidoorn, ontstaat er standaard een dichtbegroeide haag. Mocht u een minder dichtbegroeide meidoornhaag willen, dan adviseren we om de haag uit te dunnen door de onderste takken te verwijderen.

Meidoorn snoeien

Uw meidoornhaag of losse meidoorn struik snoeien doet u normaliter 2 keer per jaar. De eerste keer van het jaar in juni en vervolgens nogmaals in september voor een compact resultaat. De meidoorn is een snelle groeier en stelt niet veel eisen aan de vochtigheid van de bodem. Het blad en de stekelige takken zorgen voor een ondoordringbaarheid die vele dieren erg waarderen. Kleine zoogdieren, insecten en vele vogelsoorten vinden een veilig onderkomen in de meidoornhaag. Het is een ideale struik om in te nestelen, voedsel te vergaren en te schuilen voor roofvogels.

Neem contact op met Kwekerij Online

Heeft u vragen over het onderhouden, planten of bestellen uw nieuwe meidoorn? Neem dan contact op met een van onze deskundigen. We helpen u graag verder met het planten en onderhouden van uw meidoornhaag of -struik.

06 - 127 978 67 info@kwekerijonline.nl