Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Vaste planten

Vaste planten al vanaf € 1,15 per stuk!

Een tuin kan eigenlijk niet zonder vaste planten. Ze vormen de basis van de beplanting en geven iedere tuin een eigen kleur, karakter en sfeer. Het zijn planten die meerdere jaren in de tuin kunnen groeien en bloeien, in tegenstelling tot de eenjarige en tweejarige soorten. Alle vaste planten worden standaard geleverd in een 9x9 cm pot.

Vaste planten kopen

Voor de inrichting van jouw tuin of vaste plantenborder kun je bij Kwekerij Online verschillende soorten vaste planten kopen. De keuze is groot; van kleurrijke, geurende zomerbloeiers voor een zonnige border tot verschillende groenblijvende bodembedekkers voor de schaduwrijke tuin. Alle vaste planten worden standaard geleverd in een 9x9 cm pot.

Je selecteert de vaste planten via onze webshop eenvoudig op bloeiperiode, planthoogte en standplaats.

Soorten vaste planten

Iedere vaste plant heeft zijn eigen kleur, vorm, geur en bloei. De ene plant is meer geschikt voor de border of als bodembedekker, de andere komt beter midden in de tuin tot zijn recht.

Door slim te combineren met hoge en lage planten, zomerbloeiers af te wisselen met najaarsbloeiers en ook wintergroene vaste planten te kiezen, geniet je het hele jaar door genieten van jouw tuin.

Wil je graag vlinders, bijen en vogels uitnodigen in jouw tuin? Kijk dan eens naar geurende planten zoals de vlinderstruik, kamperfoelie en munt.

Vaste planten die groen blijven in de winter

De groeiwijze van de planten is bepalend voor het aanzicht van de tuin. Zo zijn er vaste planten die in de winter helemaal afsterven en in het voorjaar weer opbloeien, zoals de zonnehoed en hosta. Andere planten, zoals de lavendel, blijven wel over in de winter.

Er zijn ook groenblijvende vaste planten die het hele jaar door hun groene blad behouden, zoals de pachysandra. Door groenblijvers te combineren met andere soorten, zorg je ervoor dat jouw tuin ook in de wintermaanden aantrekkelijk blijft.

Vaste planten die tegen goed tegen de zon kunnen

Planten groeien en bloeien dankzij zonlicht. Vaste planten in de zon of halfschaduw zetten is dus geen probleem, maar vaak kunnen ze toch niet zo goed tegen extreme hitte en droogte.

Heb je een tuin die vol op het zuiden ligt met weinig schaduw, dan is het verstandig om planten te kiezen die erg goed tegen zon en droogte kunnen zoals de geurende jasmijn, rode valeriaan, salie of planten uit het Middellandse Zeegebied zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

Een tuin op het noorden lijkt vaak wat moeilijker in te richten omdat er geen tot weinig zon komt. Toch is er een grote keuze aan bodembedekkers en vaste planten voor in de schaduw, waarin ze veel beter groeien en bloeien, zoals monnikskap, helleborus en verschillende soorten wintergroene varens.

Vaste planten snoeien

De beste tijd om een vaste plant te snoeien is het voorjaar, als er geen kans is op strenge vorst. Een aantal soorten kunnen ook in de zomer of na de bloeiperiode worden gesnoeid om een tweede bloei te stimuleren, zoals de lavendel of agastache.

De meeste vaste planten kunnen helemaal tot aan de grond worden teruggesnoeid, waardoor ze nieuwe ogen krijgen en opnieuw uitlopen. Wintergroene vaste planten zoals pachysandra, vinca en heuchera hoeven niet gesnoeid te worden.

Een vaste plant bloeit ongeveer drie weken. Wil je extra lang genieten van de bloemen? Kies dan voor planten met een langere bloeiperiode, zoals de geranium Rozanne.

Aanplanten van vaste planten van Kwekerij Online

Alle vaste planten bij Kwekerij Online zijn van uitstekende kwaliteit en worden direct geleverd uit eigen kwekerij. In de winter en het voorjaar zijn de planten in rust. Bestelde planten kunnen er dan wat kaal uitzien of zijn gesnoeid om de bloei te stimuleren.

Zodra de temperatuur oploopt gaan de planten uiteraard weer volop uitlopen. Alle planten zijn gekweekt in potten en kunnen het hele jaar door worden geplant, behalve bij vorst. Ze gedijen in vrijwel iedere grondsoort, maar vermijd extreem natte of droge plaatsen.

Het verplanten van vaste planten doe je het beste in het najaar of het vroege voorjaar, als de planten in rust zijn.

Meer informatie

Voordelig vaste planten bestellen doe je bij Kwekerij Online. Je kunt ook langskomen in onze kwekerij. We leveren de planten via onze vlotte transportservice direct van onze kwekerij bij je thuis. Heb je vragen over vaste planten of bodembedekkers of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste soorten? Neem dan contact op met onze tuindeskundigen. Ze staan je graag te woord.