Rode beukenhaag- Fagus sylvatica atropunicea

Zoekt u een andere maat? Vraag dan een offerte aan.
€ 1,60

* Vereiste velden

Meer informatie?
Bel 0612797867
 • Verzendkosten € 19,95
  (In Nederland m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering

Product informatie

Bladhoudend/bladverliezend: Bladhoudend
Belangrijke melding: Zoekt u een andere maat? Vraag dan een offerte aan.

Product omschrijving

De rode beukenhaag of in het Latijn Fagus sylvatica Atropunicea genoemd, is een prachtige bladhoudende haagplant met donkerrode bladeren. In het najaar verkleuren de bladeren naar lichtbruin en blijven eraan zitten totdat de rode beukenhaag opnieuw uitloopt in het voorjaar. De nieuwe scheuten zijn dan lichtrood van kleur en later verkleuren deze naar donkerrood. Een haag van rode beuken kan net als de groene variant tot wel 400 cm hoog worden. Dit is afhankelijk van het snoeien. De groei is ongeveer 30 cm per jaar. De beukenhaag rood doet het goed op vrijwel iedere grondsoort, zolang deze maar niet te nat is. Ook groeit deze sierlijke haagplant goed in de zon en schaduw. De rode beukenhaag kan tevens prima gesnoeid worden. Belangrijk bij het planten is om Topstart te gebruiken, dit bevat een schimmel waardoor de beuken goed aanslaan.

 

Eigenschappen rode beukenhaag

Bladhoudend : Ja Bloei : n.v.t. Uiteindelijke hoogte : 40-400 cm ( afhankelijk van de snoei ) Groei per jaar : ± 30 cm Hoe vaak snoeien : 2 x per jaar Winterhard : Zeer goed Standplaats : Zon, halfschaduw, schaduw, voedzame grond, zandgrond, kleigrond, niet te nat

 

Aantal beuken per meter

Enkele rij : 5 stuks per meter
Dubbele rij : 8 stuks per meter

 

Rode beukenhaag kopen

Bij Kwekerij Online kun je uitstekende kwaliteit rode beukenhagen kopen tegen een scherpe prijs. Beukenhagen zijn populair wanneer het om tuin- of erfafscheiding gaat. Of je nu kiest voor een rode of groene beukenhaag, je creëert een natuurlijke afscheiding zonder dat je gebruik hoeft te maken van andere materialen. De rode beuk of de Fagus sylvatica, is hier zeer geschikt voor. In Nederland komen we de beuk vooral op gronden van zand, mergel en leem tegen. In de zeekleigebieden zien we hem minder vaak. De Fagus sylvatica is een sterke plant die bij voorkeur op zanderige grond gehouden kan worden. Dat is ook de reden waarom ze vaak als haagplanten gebruikt worden. Een rode beukenhaag is naast een uitstekende manier voor het creëren van een natuurlijke afscheiding, ook nog eens een sterk soort haag die het gehele jaar door bladhoudend is. Bovendien kan de beuk van oorsprong wel 300 jaar oud worden. De Fagus sylvatica wordt dan ook het meest verkocht wanneer het om haagplanten gaat.

 

Rode beukenhaag: bladhoudend of bladverliezend?

De rode beuk is een bladhoudende beuksoort. En dat is een groot voordeel bij het aanleggen van een beukenheg. De meeste bomen, struiken of andere planten verliezen in het najaar of winter hun blad. Vaak gebeurt dit wanneer de eerste vorst aan de grond komt. Voorafgaand aan het bladverlies verkleuren de bladeren eerst naar de bekende herfstkleuren. De Fagus sylvatica begint echter pas later in de herfst met het verkleuren van het blad. De bladeren van de rode beuk krijgen een mooie herfstkleur en blijven aan de takken zitten tot de nieuwe blaadjes aan de takken komen. Op dat moment vallen de oude, verkleurde bladeren af en is de rode beukenhaag ongeveer 2 weken kaal. Doordat de verdorde bladeren aan de beuk blijven zitten tot de nieuwe eraan komen, behoudt de beukenhaag rood ook in de winter veel van zijn dichtheid en blijft het een goede, duidelijke afscheiding.

 

Beukenhaag of haagbeuk?

Vaak worden de begrippen haagbeuk en beukenhaag door elkaar gebruikt. Echter, het zijn twee verschillende soorten. De rode of de groene beukenhaag wordt gevormd door de beuk. Deze beukenhaag is bladhoudend en creëert een duidelijke afscheiding, ongeacht het jaargetij. De haagbeuk (Carpinus betules), is een boom uit de berkenfamilie en wordt ook de wielboom genoemd. De haagbeuk verliest in het najaar zijn bladeren en wordt kaal. Wanneer je de haagbeuk als haag wilt gaan gebruiken, dient hiermee rekening gehouden te worden. Een ander verschil tussen de beukenhaag rood of groen en de haagbeuk is de groeisnelheid. Een haagbeuk groet sneller dan een beukhaag.

 

De groene en de rode beuk

Het verschil tussen een groene en een rode beukenhaag is niet allen de kleur van het blad. Uiteraard is de kleur een persoonlijke keuze, maar daarnaast is er nog een groot verschil. De rode beukenhaag groeit aanzienlijk langzamer dan de groene beukenhaag. Door zijn snelle groei, zijn de wortels van de groene beuk ook eerder groot en maakt dit de groene beuken haag ook sneller sterk. Daarnaast is de groene beukenhaag eerder een dichte haag dan de rode beukenhaag variant.

 

Het planten van de rode beukenhaag

De beste periode om een haag van rode beuken te planten is in de maanden november tot en met april. De beuk is dan in rust en heeft verkleurd of verdord blad. Hij stopt dan geen energie in de aanmaak van nieuw blad. Dit gebeurt pas in het voorjaar. De rode beukenhaag moet daarom zeker aangeplant zijn voordat de nieuwe blaadjes gevormd worden. De grond moet uiteraard niet bevroren zijn. De rode beuk is echter wel sterk genoeg om latere vorst te overleven. Omdat de Fagus sylvatica vaak kaal wordt aangeboden, dus zonder pot, moet deze niet te lang droog blijven staan. De beuk staat bij voorkeur op zandgrond. Ook een kalkrijke grond wordt zeker door de Fagus sylvatica gewaardeerd.

 

Hoe een plant je een rode beukenhaag

Wanneer je een rode beukenhaag wil kopen, is het belangrijk te weten hoe deze aangeplant moet worden:

 • De beste manier om de rode beukenhaag mooi recht aan te planten, is om een draad te spannen en daarmee een lijn te vormen.
 • Precies onder deze lijn spit je een geul van 30 centimeter breed en 20 tot 30 centimeter diep.
 • Het uitgespitte zand meng je met wat Topstart, dit verbetert de bodem en gaat de groei van schimmel tegen.
 • In de geul strooi je het met Topstart gemengde zand.
 • De beuken worden met de wortels in de geul gezet, ongeveer op 20 centimeter afstand van elkaar.
 • De geul wordt opgevuld met het zand en de beuken worden stevig aangeduwd.

 

Onderhoud van de rode beukenhaag

De beukenhaag rood of groen wordt ongeveer 2 keer per jaar gesnoeid. Lange uitlopers worden zo voorkomen en zo wordt de haag van rode beuken niet snel te hoog en te dik. Het snoeien van de rode beukenhaag gebeurt wanneer het zomer is, ongeveer rond de langste dag van het jaar. De tweede keer volgt in augustus of september. Hoe vaker de haag gesnoeid wordt, hoe dichter deze aan de onderkant zal zijn. Het is niet zo dat de haag sneller groot wordt, door minder te snoeien. De haag groeit dan wel in de hoogte, maar de dichtheid van de bladeren aan de onderkant neemt dan af. Het is dan ook beter om wel te snoeien, zodat je een mooie dichte rode beukenhaag creëert. Eventueel kan de rode beukenhaag een extra keer gesnoeid worden in mei of juni. Wanneer de beukenhaag geplaagd wordt door de beukenspringkever bijvoorbeeld. Het aangetaste blad van de rode beukenhaag wordt dat verwijderd en het nieuwe blad zal dan onaangetast en gezond zijn. Een ander puntje van onderhoud is de dunne schors van de beuk. Deze dient altijd beschermd te worden tegen de zon. Er dient bij het snoeien dus rekening gehouden te worden, dat de schors in de schaduw van andere takken valt. Om de stam te beschermen wanneer er plots anders gesnoeid is, kan deze eventueel ook ingepakt worden met jute matten of met rieten matten. Om het optimale uit je rode haag van beuken te halen, wordt er in het voorjaar onder de rode beukenhaag gemest.

Meer informatie?
Bel 0612797867
 • Verzendkosten € 19,95
  (In Nederland m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering