Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Heesters

Bent u op zoek naar een heester of een struik? Dan bent u bij Kwekerij Online aan het juiste adres! Of het nu gaat om heesters of struiken kopen, hier vindt u de meest uiteenlopende soorten tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Bekijk direct ons aanbod of lees hieronder verder voor meer informatie over deze mooie houtige planten.

Heesters en struiken: wat zijn dat?

Heesters en struiken zijn het best te omschrijven als houtige planten die zich vertakken zodra ze boven de grond uitkomen. Soms gebeurt dit zelfs al voor de heester of struik het licht heeft gezien: de vertakking vindt dan onder de grond plaats.

Hoewel dit groeiproces geldt voor bijna alle heesters en struiken, zijn er meerdere soorten en maten voorhanden. Eenmaal boven de grond verschillen ze namelijk aanzienlijk van elkaar. Sommige heesters zijn bodembedekkend, terwijl er ook struiken zijn die laag aan de grond blijven (waaronder de euonymus en de cotoneaster). Daarentegen bestaan er tevens heesters die flink de hoogte ingaan en een lengte van maar liefst drie meter kunnen bereiken.


De verschillende soorten heesters en struiken

Een heester kopen of een struik kopen gaat dus gepaard met het maken van een soms lastige keuze. We onderscheiden ze daarom in een aantal categorieën. De eerste twee categorieën zijn bladhoudend en bladverliezend. De bladhoudende heesters houdt zelfs in de winter het blad vast. Hieronder vallen bijvoorbeeld de volgende soorten:

Bladverliezende heesters laten hun bladeren in de herfst lopen, om deze vervolgens twee seizoenen later weer te laten groeien. Daaronder vallen bijvoorbeeld deze soorten:

Dat neemt niet weg dat er geen andere soorten heesters zijn, in tegendeel. We noemen bijvoorbeeld de heester op stam: een exemplaar geënt op een onderstam of eventueel opgekweekt vanuit een spil. Qua struiken maken we een ander onderscheid, namelijk dat tussen de winterbloeiers, de voorjaarsbloeiers, de zomerbloeiers en de najaarsbloeiers. Voor iedere soort zijn er verschillende soorten te verkrijgen:

Winterbloeiers die wij verkopen zijn:

 • de toverhazelaar
 • de viburnum

Voorjaarsbloeiers die wij verkopen zijn:

 • de forsythia
 • de magnolia

Zomerbloeiers die wij verkopen zijn:

Najaarsbloeiers die wij verkopen zijn:

 • de hibiscus
 • de caryopteris

Hoe plant ik heesters en struiken?

Zodra u een keus heeft gemaakt voor een specifiek soort heester of struik, is het zaak deze te planten. Dat kan op meerdere manieren: sommige exemplaren zijn in een pot gekweekt en beschikken derhalve al over een goed wortelgestel. Wanneer dit niet het geval is, spreken we van een heester met kluit of wortel. Deze zijn te planten vanaf Oktober t/m April, planten in een pot zijn in principe het hele jaar door plaatsbaar.

Heesters en struiken plant je op een moment dat de bodem niet bevroren is. Dit maakt het namelijk lastig én het is funest voor je struik. Tijdens het planten is het wellicht handig de volgende stappen en do's en don't's aan te houden:

 • Maak een plantgat van ongeveer eenderde de grootte van de kluit of pot in kwestie;
 • Meng een middel als Topstart door het gemaakte gat en de uitgegraven grond;
 • Verwijder de plant uit de pot (in het geval van een potplant) en plaats deze in het gat;
 • De planten met kluit of wortel kunt u gewoon in de gaaslap laten zitten;
 • Plant hem even diep in de grond als dat deze in de pot stond (in het geval van een potplant);
 • Vul de grond rondom de zojuist geplante struik goed aan en druk het geheel nog eens samen;
 • Op die manier vormt de grond zich goed rondom de wortels of kluit;
 • Geef de plant goed water en hou daarbij rekening met de weersomstandigheden. Een vuistregel is dat planten in de groei vaker water nodig hebben dan planten in rust. Dat houdt ook in dat planten tijdens het najaar relatief minder water nodig hebben dan tijdens bijvoorbeeld de zomer.

Hoe onderhoud ik heesters en struiken?

Tijdens het snoeien is het handig de functie van de plant nauwlettend in de gaten te houden. We spreken dan over de volgende functies:

 • Bloei
 • Bessen
 • Herfstkleur
 • Blad
 • Vorm

Al deze aspecten vertellen iets over de functie van de plant of struik in kwestie. Geeft een plant bessen of vruchten? Dan is het bijvoorbeeld niet verstandig deze te snoeien: ten slotte kunnen er dan géén bessen worden gevormd.

Ook niet geheel onbelangrijk is het verschil in onderhoud qua soort heester. Heesters die bloeien in het voorjaar vereisen namelijk een ander soort onderhoud dan heesters die in de zomer hun hoogtijdagen kennen. Voorjaarsbloeiers krijgen in de lente bloemknoppen aan de struiken. Het snoeien van deze struiken kan in principe na de bloei, waarbij de gebruiker oude takken tot de grond toe kan afsnoeien. Op die manier zorgt u ervoor dat de struik ieder jaar verjongt: dit voorkomt oude en/of dode takken.

Een zomer- of najaarbloeier snoeien gaat anders. Deze struiken hebben vaak ook 's winters nog bloemen aan de plant, ware het niet dat het daarbij gaat om oude bloemen die uitgebloeid zijn. Deze heesters snoeit u in het voorjaar. Wanneer dit is gebeurd lopen de planten uit en zorgt u ervoor dat deze in de zomer weer net zo goed en mooi bloeien als daarvoor het geval was.


Ik wil struiken en heesters kopen: waar kan ik dit doen?

Bij Kwekerij Online natuurlijk! Voor het aanschaffen van kwalitatief hoogstaande struiken en heesters hoeft u helemaal niet naar een tuincentrum dat niet in de buurt ligt en waar u bovendien de hoofdprijs betaald. Online schaft u ze net zo makkelijk aan voor een aantrekkelijkere prijs. Bovendien vindt u hier een ruim assortiment met alleen de allermooiste heesters en struiken.


Online heesters en struiken kopen

Bij Kwekerij Online vindt u een ruim assortiment heesters en struiken van alleen de beste kwaliteit. Hier komt alles rechtstreeks bij de kwekerij vandaan. U kunt er dus vanuit gaan dat de kwaliteit zo hoog mogelijk is. Vindt u zelfs in ons ruime aanbod niet de heester of struik die u wil kopen? Stuur dan een mailtje of neem telefonisch contact met ons op en wij helpen u graag in uw zoektocht naar het gewenste product.