Haagbeuk - Carpinus betulus

Zoekt u een andere maat? Vraag dan een offerte aan.
€ 0,80

* Vereiste velden

Meer informatie?
Bel 0612797867
 • Verzendkosten € 19,95
  (In Nederland m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering

Product informatie

Bladhoudend/bladverliezend: Bladverliezend
Belangrijke melding: Zoekt u een andere maat? Vraag dan een offerte aan.

Product omschrijving

De haagbeuk komt uit de berkenfamilie en wordt ook wel steenbeuk, wielboom of hesselteer genoemd. De Latijnse naam is Carpinus betulus. Haagbeuken zijn uitermate geschikt als haagplanten en is zelfs beter bestand tegen wisselende waterstanden dan de groene beukenhaag. Voor kleigronden is deze plant zeer geschikt. De haagbeuk verliest zijn blad in de winter maar loopt al vroeg in het voorjaar uit. Haagbeuken zijn uitermate geschikt als haag, erfafscheiding, bosplantsoen en beschutting. Het gekarteld blad en de diepe nerven zijn kenmerkend voor de haagbeuk. Wil je een haagbeuk kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

 

Eigenschappen haagbeuk :

 

Bladhoudend : Nee

Bloei : n.v.t.

Uiteindelijke hoogte : 40-400 cm ( afhankelijk van de snoei )

Groei per jaar : 30-40 cm

Hoevaak snoeien : 2 x per jaar

Winterhardheid : Zeer goed

Standplaats : Zon, schaduw, halfschaduw, zandgrond, kleigrond, droge grond, natte grond

 

Aantal per meter :

Enkele rij : 5 stuks per meter

Dubbele rij : 8 stuks per meter

Haagbeuk: Carpinus betulus

In het wild komen we de haagbeuk vooral in bosrijke gebieden tegen. In West,- Midden- en Zuid-Europa wordt deze plant algemeen gezien. Ook in West-Azië komen we hem tegen. In Limburg en met name in Zuid-Limburg groeit hij veel, maar ook in delen van Brabant, Gelderland en het Belgische West-Vlaanderen. De haagbeuk is een plant die onder de bomen valt. Als haagplant wordt deze veel gebruikt. Een haagbeuk kopen is dan ook een mooie en duurzame investering voor de tuin of het erf.


Verschil tussen haagbeuk en beukenhaag

De Haagbeuk en de beukenhaag worden vaak door elkaar gehaald omdat de namen zo veel op elkaar lijken. Echter zijn het twee heel verschillende bomen. De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie. De beuk (beukenhaag) behoort tot de beukenfamilie. Een beukenhaag is dus een haag die gevormd wordt door de beuk (Fagus sylvatica). De beuk is een bladhoudende haagplant. Dit houdt niet in dat de beuk ook groenblijvend is: de blaadjes krijgen de typische herfstkleuren en verdorren. Deze verdorde blaadjes vallen er in het voorjaar af en maken plaats voor nieuwe blaadjes. Een haagbeuk (Carpinus betulus) is een boom die bladverliezend is, en een rij van deze planten vormt een haagbeukenhaag. De haagbeuk groeit sneller dan de beuk. Ook de bladeren zijn verschillend. De haagbeuk heeft geribbelde blaadjes en de beuk heeft gladde blaadjes.


Waarom kiezen voor de haagbeuk

Niet iedere plant is geschikt om een haag mee te vormen. Zo moet deze een dichte haag kunnen vormen wanneer de planten in rijen staan. De takken moeten dus veel bladeren bevatten en het liefst een ondoordringbare of moeilijk te doordringen erfafscheiding vormen. Veel planten, bomen of struiken vallen al af omdat ze deze eigenschappen niet bezitten of niet mooi te snoeien zijn. Wie de haagbeuk koopt zal merken dat deze boom zeer geschikt is om een haag mee te vormen. De plant groeit van onderen af goed dicht en vorm daarmee een mooie en volle haag.


Haagbeuk bladhoudend of bladverliezend?

De haagbeuk is bladverliezend. Dit betekend dat hij in de winter zijn bladeren verliest al en zijn de stevige grijsachtige takken zichtbaar zijn. Eerder in het voorjaar dan de beuk krijgen de haagbeuken nieuwe blaadjes. De plant vormt mooie uitlopers en is in de zomermaanden weer mooi vol.


Haagbeuk planten

Om een haagbeukenhaag te vormen kan het beste gekozen worden voor kalkrijke en vochtige grond. De voorkeur verdient kleigrond. Het beste wordt de haagbeuk vanaf eind oktober tot april geplant. Hierbij moet er geen vorst in de grond zitten. Een haagbeuk planten gebeurt volgens onderstaand stappenplan:

 • Gemiddeld worden er drie tot vijf planten per meter gebruikt. Tel vooraf hoeveel planten er nodig zijn.
 • Span een draadje op de plaats waar de haag moet komen. Hierdoor ontstaat er een rechte lijn.
 • Graaf een geul van 20 tot 30 centimeter diep en ongeveer 30 centimeter breed.
 • Meng het gespitte zand met een bodemverbeteraar en strooi dit ook in de geul.
 • De haagbeuken worden met de wortels onder het maaiveld neergezet en de geul wordt toegedekt met het zandmengsel.
 • Trap de grond stevig aan zodat de planten niet scheef gaan staan

Haagbeuk snoeien

Een ongesnoeide haagbeuk kan wel tot tien meter hoog worden. Dit is iets waar we niet op zitten te wachten. In Nederland mag een haag achter of naast de woning maximaal twee meter hoog zijn. Een haagbeukenhaag groeit het mooist wanneer deze regelmatig gesnoeid wordt. Vaak laat men de haag eerst in de hoogte groeien zodat deze zo snel mogelijk groot wordt. Dit is echter een foute gedachte, omdat daarmee de onderkant erg kaal wordt en blijft. Snoeien doet u minimaal één keer per jaar, liefst in de maand augustus of aan het einde van de zomer. Wanneer de haagbeuk erg is uitgelopen of erg hoog is geworden dan kan deze in februari of maart flink teruggesnoeid worden. Soms is het nodig om wel tot de helft te snoeien. Na een flinke snoei is het belangrijk om wat compost rond de wortels aan te brengen. De haagbeuk heeft voeding nodig om opnieuw uit te kunnen lopen.

Bemest de haagbeukenhaag tweemaal per jaar met goede mest. De planten onttrekken veel voeding aan de grond. Bemesten gebeurt in maart/ april en in juni/ juli. De meikever voedt zich graag met de bladeren van de haagbeuk. Ook veel rupsen van vlinders voeden zich met de blaadjes. Bosmuizen en hazelmuizen zijn dol op de nootjes en veel vogels komen op de zaden af. De haagbeuk vormt daarmee een toegevoegde waarde voor het ecologische systeem.


Haagbeuk kopen

Wilt je een haagbeuk kopen? Dan bent u bij Kwekerij Online aan het juiste adres! Bij ons bestel je kwalitatief hoogwaardige haagbeuken voor zeer scherpe prijzen eenvoudig online. Ook houden we er rekening mee dat u niet altijd de hele dag thuis bent, geef bij de bestelling de gewenste dag en dagdeel aan dan proberen wij hier rekening mee te houden.

Meer informatie?
Bel 0612797867
 • Verzendkosten € 19,95
  (In Nederland m.u.v. bomen en potgrond)
 • Scherpe prijzen
 • Veilig online betalen
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis advies op maat
 • Snelle levering