Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Beukenhaag of haagbeuk kopen

Bij Kwekerij Online bieden wij alleen maar kwalitatief goede beukenhagen aan. Doordat wij deze op voorraad hebben is het snel leverbaar. Wilt u een beukenhaag of haagbeuk kopen? Dan bent u bij Kwekerij Online aan het goede adres! Bestel ze gemakkelijk en snel online.
Wanneer u graag advies wilt of heeft u moeite met het uitzoeken? Wij geven vrijblijvend advies via mail, of stel uw vraag op de chat! Zo kunnen wij direct reageren.

De beukenhaag is een veel verkochte en populaire haagplant. In het Latijns noemen we hem Fagus sylvatica. De beuk vermeerderd zich via zaadjes, de beukennootjes. Wanneer de zaden ontkiemen en uitlopen ontstaat er een nieuwe beuk. Na een paar jaar op de kwekerij te hebben gestaan en meerdere keren verplant te zijn, worden de beuken aangeboden in verschillende maten. Bijvoorbeeld voor het maken van een haag.

Er zijn twee soorten beukenhagen, de groene en rode beukenhaag. De rode beuk noemen we in het Latijns Fagus sylvatica Atropurpunicea en heeft donkerrode bladeren. Het blad van de rode en groene beukenhaag is rond, glanzend en heeft geen gekartelde rand.

Beukenhaag bladhoudend of bladverliezend?

De beukenhagen zijn bladhoudende haagplanten. Dit betekend dat de beukenhaag in de winter het bruin verkleurde blad vasthoudt. In het voorjaar als de beukenhaag weer uitloopt laten zij het oude bruine blad vallen. Dit heeft als voordeel dat de beukenhaag ook in de winter privacy geeft.

Beukenhaag of haagbeuk, wat is het verschil?

Wilt u een haagbeuk of beukenhaag kopen? Dan is het belangrijk dat je weet wat het verschil is.
Het grootste verschil is dat de haagbeuk bladverliezend is, en de beukenhaag bladhoudend. Daarom word de beukenhaag veel vaker aangeplant, hij geeft ook privacy in de winter en de haagbeuk dus niet. De haagbeuk heet in het Latijns Carpinus betules en loopt al vroeg in het voorjaar uit, hij laat in november het blad weer vallen. De beukenhaag loopt iets later uit maar is dus wel het hele jaar begroeid en heeft in het najaar een mooie verkleuring van het blad. De beukenhaag groeit langzamer dan de haagbeuk en is iets gevoeliger voor verbranding na het snoeien. Je hebt twee verschillende beukenhagen, de groene en rode beuken haag. Een ander verschil is, is dat de haagbeuk alleen in het groen is, een rode haagbeuk bestaat niet.

Wanneer kan ik een beukenhaag of haagbeuk planten?

Het planten van een beukenhaag of haagbeuk kan het beste in de periode van november t/m eind april. In deze periode zijn de beuken in rust en kunnen ze goed verplant worden. Veel mensen denken pas in het voorjaar aan het planten van een beukenhaag. Maar de beste periode is dus het najaar/winter, wanneer de grond niet bevroren is natuurlijk. Als de beuken geplant zijn maakt het niks uit als er later vorst of sneeuw komt. De beuken worden vaak aangeboden met kale wortel. Dit betekent dat er geen kluit of pot aan de plant zit. Het is belangrijk dat de wortels niet uitdrogen of te lang boven de grond liggen. Vervoer daarom de beuken altijd in een plastic zak. Komt u niet aan het planten toe, dan kunt u de beuken ook tijdelijk opkuilen in de grond zodat de wortels altijd onder de grond blijven.

Hoe moet je een beukenhaag planten?

Het planten van een beukenhaag of haagbeuk gaat als volgt:

  • Span een draad of touw op de plaats waar de beukenhaag komt, zodat het een mooie rechte lijn wordt.
  • Spit een geul van ongeveer 30 cm breed en 20/30 cm diep (afhankelijk van de grootte van de beuken planten)
  • Meng het uitgespitte zand met een beetje Topstart. Dit is een bodemverbeteraar die schimmels bevat die de beuken nodig hebben om een goede start te maken.
  • Strooi een laagje Topstart onderin de geul.
  • Zet de beuken in het midden van de geul zodat ze met de wortels onder het maaiveld staan.
  • De onderlinge beukenhaag plantafstand moet ongeveer 20 cm zijn (5 per strekkende meter)
  • Vul de geul weer met het met Topstart gemengde zand.
  • Trap de grond om de beuken goed aan, en zorg ervoor dat de beuken mooi rechtop staan.

Voor een dubbele rij kunt u de geul iets breder maken en de beuken om en om planten. De plantafstand wordt dan 25 cm ( 8 per strekkende meter). Wanneer de beuken staan is het verstandig om gelijk de beukenhaag of de haagbeuk te snoeien zodat deze van onderaf ook mooi vol en dicht wordt.

Het onderhoud van de beuken

Hoe en wanneer kan ik een beukenhaag of haagbeuk snoeien? De beuken kunnen 2 tot 3 keer per jaar gesnoeid worden. De eerste keer zo rond de langste dag en de tweede keer kan eind augustus of september. Snoeien doet u met een scherpe heggenschaar. Er moet van onder naar boven geknipt worden. Een paar weken na het snoeien van de haag loopt hij weer mooi fris uit. Als er vanaf het begin goed gesnoeid word voorkomt u dat de haag kaal wordt aan de onderkant. Het bij bemesten van de beukenhaag kan in het voorjaar met een organische meststof of koemest korrels.

Haagbeuk of beukenhaag in pot of met kale wortel?

Vanaf eind oktober tot eind april zijn de planten in rust en kunnen de beuken uit de volle grond verplant worden. Deze worden dan geleverd met kale wortel. Wanneer er blad aan de beukenhaag komt, is het plantseizoen voorbij. Dan kunnen er alleen nog beukenhagen in pot gekweekt worden. Wanneer de beukenhaag in pot word aangeboden staat deze al een seizoen in de pot, waardoor ze goed doorworteld zijn. Doordat ze zoveel fijne wortels hebben kunnen ze het hele jaar door geplant worden zonder risico van uitval. Het is wel belangrijk dat er af en toe bij warm weer goed water gegeven word, zodat ze niet uitdrogen.

Het voordeel van de beukenhaag met kale wortel is de prijs. Zij zijn veel goedkoper aan te bieden dan dezelfde soort in pot.

Beukenhaag kwekerij

Bent u op zoek naar een goede kwekerij waar u een kwalitatief hoogwaardige beukenhaag kunt kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij ons kun je terecht voor een groene beuk, rode beuk en haagbeuk van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. Tevens kunnen wij je professioneel advies geven over alles wat je moet weten. Uiteraard zijn wij niet alleen een beukenhaag kwekerij, en hebben wij een zeer uitgebreid assortiment waar we je graag alles over vertellen.