Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Haagplanten

Wilt u haagplanten kopen? Dan ben je bij Kwekerij Online aan het juiste adres! Wij zijn kwekerij en leverancier van kwalitatief goede haagplanten tegen een scherpe prijs, ook bieden wij uitgebreide informatie en kunnen wij iedere klant van professioneel advies voorzien. Het planten van een goede haag begint bij goede informatie en advies, een haag is immers een persoonlijke keus en zowel het planten als het onderhoudt vergt wat handigheid. Op onze webshop kunt u eenvoudige online haagplanten bestellen. Ook zijn wij als kwekerij op bepaalde tijdstippen geopend. Zo kunnen onze planten altijd bezichtigd worden. Het uitzoeken van de juiste planten doen wij graag samen met u. Voor de onze adresgegevens en openingstijden kijkt u op onze contactpagina.

Wat zijn haagplanten?

Een haag wordt in de volksmond ook wel een heg genoemd. Het gaat hier om een rij planten (struiken of bomen) die als doel hebben een bepaald gebied of erf af te schermen. Over het algemeen gaat het bij een haag om een dichte rij struiken die eenmaal per jaar gesnoeid worden. Een heg ziet er wat wilder uit: de planten groeien vrijer en worden minder frequent gesnoeid. De meeste mensen kiezen voor een nette haag wanneer het om een natuurlijke (erf)afscheiding gaat. Ook beschermt een haag tegen wind en biedt het bescherming aan vogels, kikkers en andere dieren. Een haag kan ook een speels effect in de tuin geven.


De juiste keuze haagplanten kopen

Een haag aanleggen begint met het uitkiezen van de planten. Niet iedere plant kan zomaar voor een haag gebruikt worden. Kenmerkend voor haagplanten zijn het goed groeien wanneer de planten dicht op elkaar staan. Sommige hagen hebben als doel om indringers tegen te houden. In dit geval wordt er gekozen voor hagen met stekels of doorns. We onderscheiden haagplanten in bladhoudend en bladverliezend. Bladhoudende of groenblijvende hagen vormen ook in de winter een dichte haag. Dit zorgt voor veel privacy. Wie minder op zijn privacy geteld is kan ook kiezen voor bladverliezende haagplanten. Deze haag zal er in de winter kaal uitzien doordat de bladeren zijn afgevallen. Wilt u graag persoonlijk en professioneel advies voordat u haagplanten gaat kopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Bladhoudende of groenblijvende haagplanten

Een bekende haagplant die ook in de winter nog een dichte haag vormt is de taxus. Dit is een geslacht van coniferen die bestaan uit traag groeiende struiken of bomen. De taxus kan erg oud worden. Voor een dichte taxushaag wordt geadviseerd om drie planten per strekkende meter te gebruiken. Voor een brede haag is het beter om de planten in twee rijen om en om te plaatsen. Voor een coniferenhaag worden de rassen Chamaecyparis lawsoniana, Leylandcipres en Thuja occidentalis geadviseerd. Ook hierbij geldt voor een dichte haag: drie planten per strekkende meter. De beukenhaag is ook een populaire haagplant wanneer het om groenblijvende hagen aankomt. Het zijn een van de oudste planten waar vroeger hagen van gemaakt werden. Ze zijn nagenoeg ziektevrij en winterhard. Het advies is 5 planten per meter. De laurier of laurierkers is een snelle groeier, winterhard en bladhoudend. Hierdoor zijn er minder planten per strekkende meter nodig.


Bladverliezende haagplanten

De meidoorn is een bladverliezende haagplant. Andere benamingen zijn de haagdoorn of steendoorn. Deze plant bevat doornen op de takken en vormt daarmee een goed middel om indringers af te schrikken of om vee op een terrein te houden. In het voorjaar krijgt de meidoorn witte bloemen die lichtjes geuren. De veldesdoorn is minder bekend maar zeker geschikt als haagplant, Hij laat zich uitstekend snoeien en heeft leuke zaden die als helikoptertjes door de lucht vliegen. De haagbeuk (niet te verwarren met de bladhoudende beukenhaag) is een boom die zich goed laat snoeien en daardoor als haagplant geschikt is. De nootjes van de haagbeuk zijn geliefd bij vele dieren. Hoewel bladverliezende haagplanten in de winter kaal worden, lopen ze in het voorjaar weer uit en ontstaat er weer een mooie groen haag.


Het planten van een haag

Wanneer er (strenge) vorst in de grond zit, kan er beter geen haag geplant worden. De kans is dan groot dat de planten het niet overleven. Toch ligt de beste periode voor het planten van een haag tussen oktober en april, wanneer de planten in rust zijn. Op deze manier hebben de planten het minst last van het verplanten. Bovendien scheelt het ook aanzienlijk in de kosten: in deze periode zijn de prijzen voor haagplanten beduidend lager. Vanaf de maand mei begint het groei- en bloeiseizoen weer. De planten lopen uit en beginnen met het vormen van bloemen. Dit kost de planten energie, het verplanten kan daardoor voor problemen zorgen. Van mei t/m september is het wel mogelijk om haagplanten uit pot de planten. Potplanten hebben een beter ontwikkelt wortelgestel, waardoor ze probleemloos midden in de zomer geplant kunnen worden.

Het planten van een haag hoeft niet veel moeite te kosten, mits onderstaand stappenplan gevolgd wordt:

  • Tel vooraf het aantal benodigde planten. Gemiddeld worden er drie tot vijf planten per meter gebruikt. Voor advies kunt u contact opnemen met Kwekerijonline.nl.
  • Span een draad op de plaats waar de haag gaat komen. Hierdoor ontstaat er een rechte lijn als hulpmiddel. Mocht de haag in een bepaalde vorm moeten komen, teken deze dan vooraf uit in de grond.
  • Er wordt een geul gegraven van 20 tot 30 centimeter diep en 30 centimeter breed.
  • Het gespitte zand wordt vermengd met een bodemverbeteraar, verkrijgbaar bij Kwekerijonline.nl. Dit wordt ook in de geul gestrooid.
  • De planten worden met de wortels onder het maaiveld neergezet en de geul wordt toegedekt met het zandmengsel.
  • De grond moet goed aangetrapt worden zodat de planten niet scheef gaan staan. Let op met sterke wind.

Onderhoud van de haag

De meeste hagen worden gesnoeid tussen mei en juni of tussen augustus en september. Coniferen en de taxushaag worden bij voorkeur twee keer per jaar gesnoeid. De beukenhaag wordt in juni gesnoeid en de haagbeuk in augustus. De laurier wordt in het vroeg voorjaar flink teruggesnoeid maar kan ook nog in augustus-september gesnoeid worden. De meidoornhaag kan het beste in juni gesnoeid worden. Nog een keer in september snoeien gaat ten koste van de bloemen het jaar daarop. Snoei de veldesdoorn liever niet in het vroege voorjaar, deze gaat dan 'bloeden'. De beste snoeiperiode ligt tussen juni en december. Ondervindt u problemen met het snoeien, neem dan contact op met Kwekerijonline.nl.

Kant en klaar haagplanten

Kwekerij Online biedt ook diverse soorten kant en klaar hagen aan. Deze worden opgekweekt in onze kwekerij en veelal meerdere malen gesnoeid. Hierdoor krijgt de haag een mooie volle vorm en bereikt al een zekere hoogte. Op deze manier hoef je niet eerst enkele jaren te wachten voordat je een mooie dichte haag hebt.