Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Wilgenbomen

Dé perfecte bomen voor meer privacy en kleur in uw voor- en achtertuin: wilgenbomen. Door zijn prachtige groentinten en het feit dat hij zeer snel groeit, is de wilg een van de meest populaire en meest voorkomende bomen in Nederland. Met name in een vochtige ondergrond, zoals langs de waterkant, groeit een jonge wilg al snel uit tot een krachtige volwassen boom.

Bij Kwekerij Online kweken we allerlei soorten wilgen: variërend van bos- en olijfwilgen t/m schiet- en knotwilgen. Dankzij onze eigen kwekerij en korte lijnen met andere kwekerijen vindt u bij ons jonge, onderhoudsarme wilgen van verschillende hoogtes: 40 cm t/m 120 cm. Bekijk hieronder ons complete assortiment.

Wilg kopen bij Kwekerij Online

Onze wilgen soorten

Een wilgenboom is een typisch Nederlandse boom en is dan ook goed bestand tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Een zeer vochtige bodem is geen enkel probleem, waardoor een standplaats naast het water ideaal is. Bovendien zijn wilgen zeer onderhoudsarm en komen ziekten nauwelijks voor. Bij Kwekerij Online vindt u uiteenlopende wilgensoorten.

Boswilg (Salix caprea)

De boswilg, ook wel bekend onder de Latijnse benaming 'Salix caprea', komt veelal voor in een gemengd loofbos en kan uitgroeien tot een wilg van maar liefst 10 meter hoog. De boswilg staat vooral bekend om zijn kenmerkende eivormige bladvorm. De enige wilgensoorten met soortgelijke bladeren zijn de geoorde en grauwe wilg. De bladeren van de boswilg zijn echter een stuk groter en kunnen zelfs tot 10 cm lang worden. Naast de kenmerkende bladvorm staat de boswilg bekend als de wilg die als eerste in bloei komt. Typerend voor de boswilg zijn de dikke, gele katjes tijdens de bloeiperiode.

Olijfwilg (Salix helvetica)

De olijfwilg is een van de weinige wilgenbomen die in de winter groen blijft. Omdat deze wilgensoort zijn blad niet verliest in de wintermaanden, is de olijfwilg zeer populair als haagplant. De olijfwilg heeft grijsgroene bladeren en kan wel tot 3 meter hoog worden. We adviseren om uw olijfwilg twee keer per jaar te snoeien: in april en september. Wanneer u dit niet doet, ontstaan er kleine witte bloemen die bekend staan om hun onaangename geur.

Knotwilg / schietwilg (Salix alba)

Zoals de benaming van deze wilgenboom al aangeeft, bevat deze wilg een grote knot waar alle twijgen uitschieten. De knotwilg is de meestvoorkomende wilg langs sloten en plassen. We leveren uw knotwilg als opgaande boom, waardoor u zelf bepaalt op welke hoogte u uw knotwilg wilt knotten. Het knotten van een knotwilg kan zowel in het voor- als najaar.

Grauwe wilg (Salix cinerea)

In tegenstelling tot veel andere wilgensoorten groeit de grauwe wilg niet uit tot een hoge boom met een dikke stam. De grauwe wilg is namelijk eerder een grote struik met breed uitgroeiende vertakkingen. De stam van een grauwe wilg kan zich echter goed ontwikkelen, waardoor het een zeer sterke soort is.

Kruipwilg (Salix repens)

Net zoals de grauwe wilg is de kruipwilg geen metershoge boom, maar een lage struik. Kenmerkend voor de kruipwilg zijn de groengele katjes die zich vormen tijdens de bloeiperiode, net als bij de boswilg het geval is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de knotwilg, kan een kruipwilg juist zeer goed tegen een droge bodem, waardoor ze veel voorkomen in duingebieden.

Geoorde wilg (Salix aurita)

De geoorde wilg is een sterk vertakte struik die niet hoger wordt dan +- 2,5 meter. Deze wilgensoort komt van oorsprong voor in ons land en is dan ook volledig aangepast aan ons klimaat. Hierdoor gedijt de geoorde wilg goed in een vochtige bodem. Ook deze wilgensoort is zeer geschikt als haagplant.

Een wilgenboom planten

Wilt u zelf uw wilgenboom planten? Om de groei en gezondheid van de wilg te stimuleren, is het noodzakelijk om uw wilgenboom op een goede plek en op de juiste manier te planten. Houd hierbij onderstaand stappenplan aan.

  1. Graaf een gat dat ongeveer 1,5 à 2 keer zo groot is als de kluit van uw nieuwe wilgenboom.
  2. Zorg dat het gat diep genoeg is. De wortels mogen niet boven de grond uitsteken.
  3. Plaats uw wilgenboom in het gat.
  4. Vervolgens vult u het gat verder op met tuinaarde, waardoor de wilg stevig in de grond staat. Om de stevigheid van de wilgenboom te bevorderen, kunt u er ook voor kiezen om twee boompalen te plaatsen. Plaats de boompalen aan beide kanten ongeveer 30 à 40 cm van uw wilg. Tot slot verbindt u de boompalen met de wilg met behulp van een boomband.
  5. Nadat u uw wilgenboom geplant heeft, geeft u de boom een kleine hoeveelheid water.

Contact opnemen met Kwekerij Online

Heeft u vragen over onze wilgensoorten of heeft u hulp nodig met het verzorgen, planten of stekken van uw wilgen? Neem dan contact met ons op via 06 127 978 67 of stuur een e-mail naar info@kwekerijonline.nl. We voorzien u graag van deskundig advies en beantwoorden al uw vragen.