Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Berkenboom

Een berkenboom kenmerkt zich door zijn elegantie en sierlijkheid met lange, hangende takken een witte bast en prachtige groene bladkleur. De berk staat in het Latijns ook wel bekend als ‘Betula’ is komt uit de berkenfamilie ‘Betulaceae’. Berkenbomen zijn zeer slagvaste en winterharde bomen, waardoor het één van de populairste laanbomen in Nederland is. Nadat ze in de koude wintermaanden hun blad verliezen, groeit de berk en zijn bladeren zeer snel weer aan. Een jonge berk uit onze kwekerij groeit dan ook al binnen slechts enkele jaren uit tot een zeer krachtige en grote, volwassen berk. Bekijk hieronder ons aanbod berkenbomen en laat u inspireren.

Onze berkenbomen

Berkenboom kopen

Bij Kwekerij Online vindt u een uitgebreid assortiment aan jonge berkenbomen. Op de productpagina's van de soorten berkenbomen vindt u meer informatie over bijvoorbeeld de verzorging van de desbetreffende berk. Wilt u berkenbomen kopen en bent u zeker van uw keuze? Selecteer dan de knop 'Nu kopen'. U wordt automatisch doorgestuurd naar uw winkelmandje. Controleer uw bestelling en selecteer 'Doorgaan naar kassa'. Vul vervolgens uw persoonlijke gegevens in en kies tussen het laten bezorgen of afhalen van uw nieuwe berkenbomen. Voltooi uw bestelling door aan de betaling te voldoen via iDEAL, overboeking, Bancontact en SOFORT Banking. Nadat u de betaling voldaan hebt, sturen we een binnen enkele minuten een bevestigingsmail. Bij Kwekerij Online bieden we jonge berkenbomen aan per 5 en vindt u jonge berken van uiteenlopende hoogtes:

 • 60 cm - 80 cm
 • 80 cm - 100 cm
 • 100 cm - 125 cm
 • 125 cm - 150 cm

Wilt u een grotere berkenboom kopen? Neem dan direct contact met onze kwekerij op en vraag een offerte op maat aan via onderstaande knoppen.

06 – 127 978 67 info@kwekerijonline.nl

Berk soorten

Een berk is een extreem winterharde en bladverliezende boom die het liefst in een vochtige bodem staat. In de Nederlandse natuur komen er meerdere berk soorten voor, namelijk:

 • De ruwe berk, genaamd: Betula verrucose
 • De zachte berk, genaamd: Betula pubescens
 • Een kruising tussen de ruwe en zachte berk
 • De Zilverberk, genaamd: Betula alba

De meestvoorkomende en bekendste berk soorten zijn de ruwe en zachte berk.

De ruwe berk

De ruwe berk kenmerkt zich door zijn diepgegroefde stam, waardoor de ruwe berk een grovere uitstraling heeft dan de zachte berk. Bovendien herkent u een ruwe berk aan de hangende takken, waardoor de ruwe berk ook bekend staat als 'treurberk'. De stam van een ruwe berk wordt steeds witter naarmate de boom ouder wordt. Op een ruwe berk ontstaan er eveneens zeer herkenbare kurkporiën die door velen worden gezien als de 'ogen' van de berkenboom.

De zachte berk

De zachte berk kenmerkt zich, in tegenstelling tot de ruwe berk, voornamelijk door de minder hangende takken. De takken van een zachte berk zijn namelijk steviger en wijzen naar boven in plaats van beneden. Daarnaast is de stam van een zachte berk minder grof dan die van een ruwe berk en hangt de zachte berk tijdens de bloeiperiode vol met harige twijgen.

Berk snoeien

Voor het snoeien van een berkenboom is het van groot belang om rekening te houden met de sapstroom die halverwege januari op gang komt. Het is dan ook belangrijk om een berkenboom te snoeien voordat deze sapstroom op gang komt. Op die manier voorkomt u namelijk dat de berk te veel vocht verliest en eventueel afsterft. Omdat een berk zeer snel groeit, is verstandig om de boom één keer per jaar te snoeien. De beste periode om een berk te snoeien zijn de maanden november of december. Snoei hierbij ongeveer 20% van de bladeren van de berk en houd de kroonvorm van de boom aan.

Berkenboom planten

Om uw nieuwe berk een goede basis te geven, is het belangrijk om de berk op de juiste manier te platen. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe u dat het beste doet.

 1. Kies de juiste plek voor uw berk. Houd er hierbij rekening mee dat een berk het best groeit in een vochtige grond in de zon of lichte schaduw. Vanwege de oppervlakkige wortels, raden we vaste planten in de nabije omgeving af.
 1. Maak een gat dat ongeveer 2 keer zo groot is als de kluit van uw berkenboom.
 1. Plaats de kluit in het gat en vul het gat aan met voedingsrijke potgrond en de aarde die u eerder verwijderd heeft.
 1. Druk de grond rondom de kluit goed aan in verband met de stevigheid.

Vragen? Neem contact op

Heeft u vragen over onze berkenbomen of heeft u behoefte aan persoonlijk advies om uw berk te onderhouden? Neem dan gerust contact met ons op via 06 127 978 67 of stuur een e-mail naar info@kwekerijonline.nl. We voorzien u graag van deskundig advies.