Wegens onderhoud worden nog niet alle product afbeeldingen getoond. Excuses voor het ongemak.×
Bel 0612797867 of e-mail ons op info@kwekerijonline.nl, wij helpen u graag verder.

Leibomen

Leibomen worden zodanig geplant dat ze als het ware een haag vormen in de hoogte, in horizontale lagen of als vol scherm. Ze bieden structuur, privacy en geven huis en tuin een mooi aanzien. Daarnaast kunnen ze voor schaduw zorgen in de zomer. Met het juiste onderhoud vormen leibomen een prachtig groen geheel zonder al te veel plaats in te nemen. Kies bij leibomen kopen op de specifieke functie die u wenst.

De bomen leiden

Voor een vol scherm worden de bomen zo’n anderhalf tot twee meter naast elkaar gezet en regelmatig teruggesnoeid, waarbij de manier van leiden belangrijk is.

Voor het creëren van etages worden de bomen zo’n drie a vier meter uit elkaar gezet. De boom krijgt een leischerm (een frame van bamboe) om de takken op verschillende hoogtes te laten groeien.

Een andere wijze is dat na iedere boom een paal in het midden tussen de bomen in komt te staan. Dit zijn lange palen van een meter of vijf: vier meter boven de grond en een meter in de grond, verankerd in beton voor een duurzame en stevige bevestiging. De takken van de boom worden via gespannen draden die zo’n 50 cm van elkaar in hoogte verschillen naar de volgende boom geleid. Takken kunnen overigens aan elkaar vastgroeien wanneer deze schuin worden aangesneden en met elkaar verbonden, passend op de snijvlakken. Dit werkt het beste in de lente, omdat de bomen dan het snelst groeien.

Geschikte soorten leibomen

Van oudsher wordt de linde vaak gebruikt als leiboom. De linde vormt een ideale leiboom doordat de houtsoort zeer buigzaam is, snel groeit en zich gemakkelijk laat snoeien. Het heeft een hartvormig blad en de bloesem verspreidt een heerlijke geur.

Andere leibomen soorten zijn:

  • plataan, amberboom, esdoorn en haagbeuk zijn bladverliezende soorten.
  • laurier, taxus, steeneik en conifeer zijn groenblijvend.
  • vanwege de bloesem wordt ook de (sier)appel of (-)peer vaak gebruikt als leiboom.

Onderhoud en snoeien

Het snoeien is afhankelijk van boomsoort en manier van leiden. Hou rekening met de ‘slapende ogen’ van de leiboom. Deze mogen niet afgesnoeid worden, anders groeit de leiboom niet goed. Het snoeien kan lastig zijn omdat deze ogen diep in de takken verstopt zitten.

Volle schermen worden gesnoeid als een haag, met een haagschaar: dit wordt scheren genoemd. De beste tijd om te scheren is in juni en juli. Wanneer dit op een koele dag gebeurt zal brandschade aan het blad worden voorkomen. Geschikte soorten voor deze snoeiwijze: beuk, esdoorn, taxus, laurier, conifeer.

Etages worden met een snoeischaar bijgehouden en geknot. Alle zijscheuten worden in de winter wanneer het blad is verdwenen tot twee a drie ogen teruggesnoeid. Dit geeft stompjes van een centimeter of twee die in de lente weer uitlopen. Knotten is het meest geschikt voor de linde en de plataan.

Informatie en advies

Het is verstandig om u door de kweker goed voor te laten lichten. Over zowel leibomen kopen: keuze van de leibomen soorten en het planten, als ook voor tips over onderhoud en snoeiadvies.